Парното  няма да поскъпне толкова драстично, въпреки  предложеното  от Булгаргаз увеличение на цената

...
Парното  няма да поскъпне толкова драстично, въпреки  предложеното  от Булгаргаз увеличение на цената
Коментари Харесай

Експерт: Парното ще поскъпне с по-малко от исканото увеличение на цената на газа с 40% от януари

Парното  няма да нарастне толкоз фрапантно, въпреки  предложеното  от  " Булгаргаз " нарастване на цената на природния газ с 40 на 100 от 1 януари. Причината е, че  част от  цената за потребителите  на топлофикационните дружества  евентуално ще поеме " Булгаргаз ". Такъв метод обаче може да се отрази отрицателно върху финансовото състоояние на държавната газова компания, което така и така не е цветущо.  Това предвижда за " Мениджър нюз " енергийният специалист Христо Казанджиев. Той напомни, че ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов към този момент анонсира, че скокът на цената на парното от 1 януари няма да е толкова драстичен макар предстоящото увееличение на цената на синьото гориво. У нас за жалост решенията за енергийните цени постоянно се взимат не с стопански, а с политически причини, сподели още Казанджиеев.

" Що се касае за януари, има още една опция по избран метод да се повлияе върху цената в позитивна за потребителите посока. А  а той е, в случай че се одобри на второ четене на Закона за корпоративното подоходно облагане освобождението на " Булгаргаз “ от уговорката по програмата за освобождение на природен газ на газов хъб " Балкан “. Това ще значи пазаруване на по-малко количество природен газ от " Булгаргаз “ и оттова на азерския газ, който е доста по-евтин от другите снабдители.Неговото въздействие може да се ускори в смисъл да се намали в избрана степен цената на природния газ “, разяснява ръководителят на КЕВР, откакто енергийният регулатор утвърди цената на синьото гориво за декември.

Припомняме, че " Булгаргаз " внесе в КЕВР през вчерашния ден заявление за одобряване на цената на природния газ за януари 2023 г. Цената, която публичният снабдител желае, е 204,53 лв. за мегаватчас (MWh) или 104,57 евро/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Окончателното предложение за цената на природния газ за януари 2023 година ще бъде подадено в КЕВР на 1 януари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР